Ένα ταξίδι στην Ήπειρο και ιδιαίτερα στο Ζαγόρι γοητεύει τον επισκέπτη, όχι μόνο για τη σπάνια ομορφιά της φύσης, τα πετρόκτιστα γεφύρια και τα 46 χωριά της περιοχής, τα γνωστά Ζαγοροχώρια, αλλά και για την ονομαστή γαστρονομία της. Τα τοπικά δώρα της φύσης, τα μανιτάρια, μετατρέπονται σε μοναδικό έδεσμα για μυημένους και μη από το Βασίλη Κατσούπα, στο εστιατόριο του «Κανέλα και Γαρύφαλλο», στη Βίτσα. Ο ίδιος μας εξιστορεί:

Πείτε μας πως ξεκινήσατε και γιατί ανοίξατε το εστιατόριο σας «Κανέλα και Γαρύφαλλο» στη Βίτσα Ζαγορίου.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Κυψέλη στην Αθήνα, αλλά η καταγωγή μου είναι από το Πωγώνι κι ήταν πάντα ένα όνειρο να ζήσω στην ιδιαίτερη πατρίδα μου. Η οικογένειά μου είχε τη φημισμένη ταβέρνα «Θράκα» στη Φωκίωνος Νέγρη, ένα μαγαζί γνωστό για την καλή του κουζίνα, το οποίο έκλεισε το 1994 μετά από 35 χρόνια λειτουργίας. Μεγάλωσα κυριολεκτικά μέσα στην κουζίνα κι από μικρό παιδί βοηθούσα στην οικογενειακή επιχείρηση, μια εμπειρία που με «σημάδεψε» δια βίου. Ωστόσο, πριν ακόμη τελειώσω το Λύκειο, αποφάσισα ότι αυτή η δουλειά δεν ήταν για μένα. Βρέθηκα στον Καναδά, σπούδασα, έζησα πολλά χρόνια χωρίς να χάσω ποτέ την επαφή με το χώρο της εστίασης. Ως φοιτητής εργαζόμουν παράλληλα με τις σπουδές μου κι αργότερα συνεργάστηκα με πολλούς φίλους που άνοιξαν δικές τους επιχειρήσεις. Το 2004 μετά από μια 12ετή επαγγελματική ενασχόληση στον περιβαλλοντικό χώρο και τις επικοινωνίες, επέστρεψα στην Ήπειρο, με στόχο να δημιουργήσω μια μονάδα καλλιέργειας κι εμπορίας μανιταριών. Έτσι το 2005 δημιούργησα μια μικρή μονάδα παραγωγής μανιταριών και το δικό μου εστιατόριο.

Ποια πλεονεκτήματα έχει η τοποθεσία του εστιατορίου σας;

 Τα «Κανέλα και Γαρύφαλλο» βρίσκεται στη Βίτσα, ένα πανέμορφο χωριό δίπλα στη χαράδρα του Βίκου, χωρίς έντονη τουριστική ανάπτυξη. Απέχει μόλις 30 λεπτά από την πόλη των Ιωαννίνων και είναι αφετηρία πολλών μονοπατιών της περιοχής.  Το κτίριο που μας  φιλοξενεί είναι πάνω στον δρόμο με υπέροχη θέα στο χωριό και τη χαράδρα. Έχει επίσης μια ενδιαφέρουσα προϊστορία, καθώς υπήρξε κεντρικό σκηνικό της πρώτης ταινίας του Θ. Αγγελόπουλου «Αναπαράσταση» και στην οποία συμμετείχε σχεδόν όλο το χωριό.

Ποιο είναι το μυστικό σας ώστε οι πελάτες σας να έρχονται ξανά και ξανά;

 Η κουζίνα μας εμπνέεται από τις αρχές του κινήματος slow food. Η προσήλωση στην αυθεντικότητα των συνταγών, την εντοπιότητα και ποιότητα των υλικών είναι βασικές μας αρχές και τα δυνατά μας όπλα!  Το μενού μας  περιέχει τοπικά κι ιδιαίτερα υλικά σε αυθεντικούς συνδυασμούς και ποιοτικές εκτελέσεις. Η παράδοση μας εμπνέει και συχνά την τιμούμε, αλλά επιδιώκουμε νέα συνθέσεις και υπερβάσεις,  για να αναδείξουμε το διατροφικό μας πλούτο και τα τοπικά προϊόντα. Σε μας δεν θα βρει κανείς κρέατα από την άλλη μεριά του πλανήτη, ούτε πολυταξιδεμένα εξωτικά λαχανικά, ούτε εκτός εποχής ζαρζαβατικά. Προτιμάμε τα τοπικά και προσπαθούμε να αναδείξουμε την αξία τους με τη μαεστρία μας.

Είστε ένα θεματικό εστιατόριο αφιερωμένο στα μανιτάρια. Μιλήστε μας για αυτό.

Τα μανιτάρια είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής στο μενού μας! Χρησιμοποιούμε συνολικά περί τα 40 διαφορετικά είδη. Στις εγκαταστάσεις μας καλλιεργούμε όλο το χρόνο κυρίως Λεντίνουλες, τα γνωστά shiitake. Τα υπόλοιπα συλλέγονται στα δάση της ευρύτερης περιοχής. Το μενού μας διακρίνεται για την πρωτοτυπία των γεύσεων, δίνοντας πολλές επιλογές στους χορτοφάγους, αλλά και εξαιρετικές επιλογές με ντόπια κρέατα μακράς ωρίμανσης. Το «Κανέλα και Γαρύφαλλο» είναι σίγουρα παράδεισος για τους μανιταρόφιλους αλλά δεν μένει κανείς απογοητευμένος.

Έχετε δώσει επίσης έμφαση στο ποιοτικό ελληνικό κρασί. Μιλήστε μας για αυτή σας την επιλογή.

Τρέφω μεγάλη εκτίμηση για τους Έλληνες οινοποιούς, γιατί έχουν καταφέρει να αναδείξουν τον οινικό πλούτο του τόπου μας μέσα από σκληρή δουλειά κι αντιμετωπίζοντας φοβερό ανταγωνισμό. Το φαγητό καλύπτει μια βασική βιολογική ανάγκη του ανθρώπου, αλλά η συνεστίαση με αγαπημένα πρόσωπα είναι μια από τις πιο σημαντικές στιγμές στην κοινωνική μας ζωή, τόσο καίρια για την ευεξία μας όσο ο αέρας που αναπνέουμε κι η μουσική που μας γαληνεύει.  Μέσα από ένα καλό ταίριασμα, ένα ποιοτικό κρασί εξυψώνει την εμπειρία του γεύματος καθιστώντας ακόμη πολυτιμότερο το βίωμα της στιγμής.  Στο κελάρι μας έχουμε 140 περίπου ετικέτες μόνο ελληνικών κρασιών, πολλά από τα οποία φτιάχνουν μικροί οινοποιοί. Δεν λείπουν τα κρασιά από διεθνείς ποικιλίες, αλλά έχω ιδιαίτερη αδυναμία σε κρασιά από ενδημικές και δη σπάνιες ποικιλίες. Πιστεύω ότι η διάσωση κι ανάδειξη του τοπικού γενετικού πλούτου μας είναι η σπουδαιότερη προσφορά των σύγχρονων οινοποιών στη διατήρηση του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου της χώρας μας.

Πόσο σημαντικό θεωρείτε το τρίπτυχο: γαστρονομία, κρασί και τουρισμός;

Δεν νοείται τουρισμός χωρίς γαστρονομία, ούτε γαστρονομία χωρίς κρασί. Ο τουρισμός είναι μοχλός για την βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας μας. Κάθε επαγγελματίας που δραστηριοποιείται στον τουριστικό τομέα είναι εν δυνάμει πρέσβης του λαού και του πολιτισμού μας. Μέσα από θετικά βιώματα ο επισκέπτης της χώρας θα αγαπήσει τον τόπο, τους ανθρώπους και τα προϊόντα του. Αυτό που μας κάνει να ξεχωρίζουμε είναι η ιδιαιτερότητά μας. Πρέπει να αναδείξουμε αυτό που κάνουμε και να προβάλουμε περισσότερο τον πολιτισμό μας. Είναι κορυφαία λοιπόν η ευθύνη, αλλά και μοναδική ευκαιρία όλων όσοι ασχολούμαστε με τον τουρισμό να αναδείξουμε τόσο τη γαστρονομία όσο και τον οινικό μας πλούτο.

Write A Comment

error: Content is protected !!