Οινικές περιοχές της Ελλάδας

Το allwinestories σας μεταφέρει στις σημαντικότερες οινικές περιοχές της Ελλάδας.

Η περιήγηση ξεκινά από τη Μακεδονία, εκεί όπου κυριαρχεί η ερυθρή ποικιλία του ξινόμαυρου. Στο Αμύνταιο, στη Γουμένισσα και στη Νάουσα. Καλλιεργείται επίσης η λευκή ποικιλία Μαλαγουζιά που διεσώθη στα αμπελοτόπια της Χαλκιδικής, έχοντας πίσω της μια μεγάλη ιστορία.

Η Ήπειρος στον οινικό χάρτη έχει χρώμα λευκό στη Ζίτσα με τη Ντεμπίνα και κόκκινο στο Μέτσοβο με την ποικιλία Βλάχικο και την πρώτη φύτευση Cabernet Sauvignon στην Ελλάδα.

Στη Θεσσαλία απολαμβάνουμε το αρωματικό Μοσχάτο Τυρνάβου, και τη Λημνιώνα καθώς και το ερυθρό blend της Ραψάνης, στη Στερεά Ελλάδα, συγκεκριμένα στην Αττική, τα σκήπτρα κρατά το Σαββατιανό, που χάρη στην επιμονή καταξιωμένων οινοποιών εξελίσσεται σήμερα σε ένα ισχυρό brand name. Θα ταξιδέψουμε μαζί στον αρχαιότερο αμπελώνα της χώρας, για να μάθετε ιστορίες και να γνωρίσετε τα πρόσωπα που αναδεικνύουν την ποικιλία.

Από τις σημαντικότερες οινικές περιοχές είναι αυτής της Πελοποννήσου, η περιοχή με τα περισσότερα αμπέλια, τα περισσότερα οινοποιεία και τη μεγαλύτερη παραγωγή κρασιού.  Ροδίτης και Μοσχάτο Ρίου από την Αχαία,  Μοσχοφίλερο από την Μαντινεία, Κιδωνίτσα από τη Λακωνία και η κόκκινη κηλίδα της Νεμέας με το Αγιωργήτικο συνθέτουν το πολύ δυναμικό προφίλ αυτής της αμπελουργικής ζώνης.

Στο Αιγαίο η λευκή σημαία κυματίζει με  το Ασσύρτικο και το Αηδάνι μαζί με τα Μοσχάτα Λήμνου και Σάμου και η κόκκινη με την Μανδηλαριά και το Μαυροτράγανο.

Η Κρήτη… «η γη στη μέση της θάλασσας που έχει το χρώμα του κρασιού» έχει και να μας παρουσιάσει ποικιλίες που έρχονται από τα αρχαία χρόνια. Κάτω από λευκό πέπλο βρίσκεται η Βηλάνα, το Βιδιανό, το Πλυτό, το Θραψαθήρι, το Μοσχάτο Σπίνας, ενώ στις ερυθρές ποικιλίες συγκαταλέγονται το Κοτσιφάλι, το Μαντηλάρι και το Ρωμέικο.

Στη συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού αμπελώνα καλλιεργούνται γηγενείς ποικιλίες δίνοντας θαυμαστά προϊόντα. Σε συνδυασμό με τις διεθνείς  ποικιλίες αμπέλου ύστερα από 45 χρόνια αρμονικής συνύπαρξης, έχουμε αντίστοιχα εξαιρετικά χαρμάνια. Ασσύρτικο Sauvignon Blanc, Αγιωργήτικο Cabernet Sauvignon, Ξινόμαυρο Merlot, Βλάχικο Μπεκάρι Cabernet.

error: Content is protected !!