Οι αμπελώνες της Πάρου έχουν βαθιές ιστορικές ρίζες από την εποχή του Κυκλαδίτικου Πολιτισμού (3200–2000 π.Χ.). Σύμφωνα με την κα Σταυρούλα Κουράκου – Δραγώνα, Δρ. χημικό-οινολόγο, η Πάρος είναι η κιβωτός που διέσωσε τη λευκή ποικιλία Μονεμβασιά (Malvasia) από τη Βενετοκρατία μέχρι σήμερα. Η Μαντηλαριά είναι η ερυθρή ποικιλία πλούσια σε χρώμα και γευστικό πλούτο που καλλιεργείται στο μεγαλύτερο μέρος του αμπελώνα της Πάρου. Το 2011 προστέθηκε και το ΠΟΠ Μαλβάζια Πάρου, ένα λευκό γλυκό κρασί με υψηλά σάκχαρα.

Και οι δύο αυτές ποικιλίες δίνουν οίνους Ονομασίας Προέλευσης Ανώτερης Ποιότητας, όπως καθιερώθηκε το 1980. Άλλες ποικιλίες που καλλιεργούνται στο νησί είναι: η Βάφτρα, η Ασπρούδα, το Αηδάνι, το Καραμπραήμι, το Ασσύρτικο, το Σαββατιανό, η Μαλαγουζιά, ο Ροδίτης και το Ποταμήσι.

Οι περισσότεροι αμπελώνες στο νησί είναι φυτεμένοι με την τεχνική της απλωταριάς. Πρόκειται για μία χαρακτηριστική τεχνική στα νησιά των Κυκλάδων, προκειμένου να προστατεύονται τα φυτά από τον άνεμο και τον έντονο ήλιο. Τελευταία, όμως, οι αμπελουργοί έχουν  επενδύσει σε όρθιες τεχνικές. Τα αμπελοτόπια βρίσκονται στις χαμηλές πλαγιές του όρους Προφήτης Ηλίας . Η θέα από είναι μαγευτική καθώς το πράσινο των αμπελώνων σμίγει με το φως και το γαλάζιο  του Αιγαίου. Συνολικά οι αμπελώνες της Πάρου έχουν έκταση 5000 στρέμματα.

Η Πάρος είναι ένας πολύ σημαντικός οινικός προορισμός στις Κυκλάδες, καθώς οι επισκέπτες αναζητούν νέες εμπειρίες σχετικά με το κρασί. Ήδη λειτουργούν έξι οινοποιεία: Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών παραγωγών Πάρου, Οικογένεια Μωραΐτη στη θέση Άγιοι Αναργύρων, Γιώργου Μωραΐτη – Μωραΐτικο, στη Νάουσα,  Οινοποιείο Λουρίδη, στη Μάρπησσα,  Οινοποιείο Ρούσσου Νικόλαου, στις Λεύκες και το Οινοποιείο Αλισσάφη Κτήμα Αδάμ στις Καμάρες Πάρου με κρασιά βιολογικής καλλιέργειας και παραγωγής.

Write A Comment

error: Content is protected !!