Το Lemnos Philema 2019 έχει λήξει ουσιαστικά, όμως η φιλοξενία κάθε φορά που επισκέπτομαι το νησί, παραμένει αυθεντική. Η Λήμνος μένει πάντα στο μυαλό σου, μέσα από τις δεκάδες παραλίες, τα γραφικά χωριά με τις ατμοσφαιρικές πλατείες, τις αμμοθίνες, τους χρυσούς κάμπους, τα μοναδικά προϊόντα της πυρόεσσας γης, τους αρχαιολογικούς χώρους, αλλά πάνω από όλα τη θυμάσαι για τους ανθρώπους της, τους ζεστούς, φιλόξενους Λημνιούς, που δέχονται κάθε επισκέπτη να τον μυήσουν στα μυστικά του νησιού. Η εξαιρετική διοργάνωση Lemnos Philema μας έδωσε την ευκαιρία για όρκους συνεχόμενης επιστροφής. Γνωρίσαμε, γευτήκαμε και νομίζω πως μυηθήκαμε στα μυστήρια των Καβειρίων. Ανακαλύψαμε την αληθινή Λήμνο, μέσα από τους ανθρώπους της που μοχθούν καθημερινά να δημιουργήσουν και να αναδείξουν το γαστρονομικό, οινικό πλούτο και τελικά τον πολιτισμό του νησιού.

Αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ακούραστη και δημιουργική ‘Ανθεια Κώστη και τον άξιο συμπαραστάτη της Φίλιππο Γεώργιο Τσιντάβη, στο Lemnos Experience και στον πολυχώρο Αποθήκη για τη φιλοξενία.


Το φεστιβάλ Lemnos Philema 2019 πραγματοποιήθηκε από την Παρασκευή 26 Ιουλίου έως και την Κυριακή 28 Ιουλίου 2019, στον πολυχώρο «Αποθήκη», όπου οι παραγωγοί της Λήμνου παρουσίασαν τα τοπικά τους προϊόντα: παραδοσιακά ζυμαρικά, τυριά, γλυκά, αλίπαστα, κρασιά, καβουρμάς, όσπρια, άλευρα, παξιμάδια, βότανα, μέλι και ελαιόλαδο, δίνοντας στους επισκέπτες την ευκαιρία όχι μόνο να τα δοκιμάσουν αλλά και να τα γνωρίσουν πραγματικά.

Το Lemnos Philema στο πλαίσιο του γαστρονομικού και οινικού φεστιβάλ κάλεσε τους δημοσιογράφους: Δημήτρη Ρουσουνέλο, Νίκο Μαστρόπαυλο, Αγάπη Μαργετίδη, την καθηγήτρια γαστρονομίας Γιάννα Μπαλαφούτη, το wine blogger Μαρίνο Σκολαρίκο, τους οποίους ξενάγησε η Άνθεια Κώτση, η διοργανώτρια του φεστιβάλ, σε μονάδες παραγωγών, εστιατόρια και τοπία φυσικής ομορφιάς του νησιού.

Την πρώτη ημέρα Παρασκευή 26/8 η δημοσιογραφική ομάδα επισκέφτηκε τα οινοποιεία Limnos Organic Wines καθώς και το οινοποιείο της Ε.Α.Σ. Λήμνου και ενημερώθηκε για τις πλέον φημισμένες γηγενείς ποικιλίες του νησιού: το λευκό Μοσχάτο Αλεξάνδρειας και το ερυθρό Λημνιό. Ακολούθως στις εγκαταστάσεις της εταιρίας Aegean Organics ενημερώθηκε για τον πλούτο των βοτάνων του νησιού. Το απογευμα έγινε η παρουσίαση του Terra Lemnia με την Aegean Organics με θέμα «Η αλχημεία των βοτάνων», όπου ο Νικόλας Πατεράκης, ιδρυτής της εταιρίας, εντυπωσίασε με τις διαφορετικές χρήσεις των βιολογικών του βοτάνων. Η βραδιά συνεχίστηκε με την παρουσίαση «Ανακαλύπτοντας τα αρωματικά φυτά μέσα από τον ελληνικό αμπελώνα» από τον sommelier του Κτήματος Χατζηγεωργίου, Θεόδωρο Γαλιάτσο.

Το Σάββατο 27 Ιουλίου, οι διοργανωτές επεφύλαξαν μια ξεχωριστή εμπειρία στη δημοσιογραφική ομάδα. Μεταφερόμενοι πανω στην καρότσα ενός αγροτικού και ακολουθώντας χωμάτινες διαδρομές στον κάμπο τις Ατσικής, προσέγγισαν μια απο τις περίφημες πετρόχτιστες μάντρες της Λήμνου. Αυτές αποτελούν ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά στοιχεία του αγροτικού τοπίου του νησιού. Πρόκειται για παραδοσιακά αγροτοκτηνοτροφικά συγκροτήματα που κατασκευάστηκαν, για να στεγάζουν και να εξυπηρετούν τις ανάγκες των Λημνιών Κεχαγιάδων (κτηνοτρόφων/γεωργών). Ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα της Terra Lemnia, το οποίο στοχεύει στη στήριξη παραδοσιακών πρακτικών του πρωτογενούς τομέα, που συμβάλλουν στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και στη διαμόρφωση του ιδιαίτερου τοπίου της Λήμνου, μέσα από ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο έρευνας και δράσεων, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και παραγωγούς του νησιού. Μια ιδιαίτερη στιγμή ήταν η επίσκεψη σε αγρό όπου καλλιεργείται το μοναδικό σουσάμι της Λήμνου.

Η ημέρα περιελάμβανε μια πολύ ενδιαφέρουσα επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της πρότυπης τυροκομικής μονάδας «Χρυσάφη», όπου παρασκευάζονται από ντόπιο αιγοπρόβειο γάλα τα φημισμένα τυριά: Μελιχλωρο, Κασκαβάλι, Καλαθάκι Λήμνου και Φέτα Λήμνου, τα περίφημα γλυκά Βενιζελικά, πλήθος αρτοσκευασμάτων από αλεύρι Μαυραγάνι, παραδοσιακά ζυμαρικά (φλωμάρι) και παραδοσιακές πίτες. Η ημέρα συνεχίστηκε με επίσκεψη στο κτήμα «Όλον», με την παρουσίαση της παραδοσιακής μεθόδου παρασκευής τυριού «Μελίχλωρου». Ακολούθησε γευστική δοκιμή του μοναδικού ελαιολάδου που παράγεται στη Λήμνο από το κτήμα. Μια πραγματικά αξιέπαινη προσπάθεια.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας ο chef Κωστής Κωστάκης δημιούργησε μοναδικές πίτες με συστατικά από παραγωγούς της Λήμνου, όπως αλεύρι, αλίπαστα, καβουρμά, καλαθάκι Λήμνου, μελίχλωρο και γλυκό ντοματάκι. Η παρουσίαση έγινε στην «Αποθήκη» όπου το κοινό είχε την ευκαιρία να μάθει τις συνταγές αλλά και να γευτεί τις δημιουργίες του chef. Μαζί του στην παρουσίαση ήταν ο Αλέξανδρος Αλεξάνδρου, από το Taste Lemnos, μέσω του οποίου προσφέρει ολοκληρωμένες εμπειρίες φιλοξενίας στους επισκέπτες του νησιού.

Το επόμενο πρωινό η δημοσιογραφική ομάδα επισκέφτηκε στην αμπελουργική ζώνη του Αγίου Δημητρίου, τα βιολογικής καλλιέργειας αμπελοτόπια του οινοποιείου «Γκαράλης». Στο οινοποιείο οινοποιούνται και εμφιαλώνονται με μεγάλη αφοσίωση και μεράκι κρασιά άριστης ποιότητας, από τις ποικιλίες πρεσβευτές του νησιού. Η οινική Κυριακή συνεχίστηκε με επίσκεψη στο οινοποιείο του «κτήματος Χατζηγεωργίου», όπου έγινε ενημέρωση και δοκιμάστηκαν οι οίνοι του κτήματος. Με μια ξεχωριστή εκδήλωση στο εστιατόριο «Σπιτικές Λιχουδιές» στη Νέα Κούταλη, συνεχίστηκε η τελευταία ημέρα του φεστιβάλ, με την παρουσίαση ενός ιδιαίτερου γλυκού του κουταλιού από την καθηγήτρια γαστρονομίας Γιάννα Μπαλαφούτη και το chef του εστιατορίου Τριαντάφυλλο Καλατζή. Η Γιάννα έφτιαξε γλυκό του κουταλιού ντοματίνι με γλυκό οίνο ΠΟΠ από Μοσχάτο Αλεξανδρείας, της ‘Ένωσης, το οποίο σέρβιρε με πρόβειο γιαούρτι, του Αγροκτήματος Βίγλα. Στην εκδήλωση συμμετείχε ενεργά ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ρουσουνέλος. Την ενημέρωση του κοινού για τα κρασιά της Λήμνου ανέλαβε ο wine blogger Μαρίνος Σκολαρίκος. Τα μεθυσμένα ντοματίνια, μια παραδοσιακή αιγαιοπελαγίτικη συνταγή και ελαφρώς πειραγμένη, απλά εντυπωσίασαν!

Το φεστιβάλ έκλεισε την Κυριακή 28 Ιουλίου στην «Αποθήκη» με μια παρουσίαση κοκτέιλ. Ακολουθώντας τη φιλοσοφία «zero miles» και χρησιμοποιώντας στα κοκτέιλ τοπικά συστατικά, ο bartender Χρήστος Γκόλφης, δημιούργησε ιδιαίτερα ποτά με τσίπουρο, κρασί και βότανα της Λήμνου, τα οποία δοκίμασαν όλοι οι παρευρισκόμενοι.

Τη Δευτέρα η δημοσιογραφική αποστολή επισκέφτηκε την αρτοποιία Ποριάζη, όπου ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και είδε από κοντά πως δημιουργούνται τα χειροποίητα παξιμάδια και ζυμαρικά της εταιρίας. Κι αφού γεύτηκε τις δημιουργίες της οικογένειας Ποριάζη, επισκέφτηκε την πρότυπη μονάδα παρασκευής καινοτόμων προϊόντων διατροφής για όλη την οικογένεια, τον εργαζόμενο, τον αθλούμενο, με βάση το μέλι και τις υπερτροφές.

Επιπλέον εστιατόρια της Λήμνου, συμμετείχαν στο φεστιβάλ με ένα ειδικό μενού, με πιάτα που αναδεικνύαν τις τοπικές συνταγές και με πρώτες ύλες από Λημνιούς παραγωγούς, παρουσιάζοντας με αυτόν τον τρόπο συνολικά τη γαστρονομία του νησιού. Εστιατόρια που μας άφησαν άριστες εντυπώσεις ήταν: «Φλωμάρι» στο Γομάτι, « Η Καλουδίτσα» στο Πλατύ, «Σπιτικές Λιχουδιές» στην Νέα Κούταλη, «Μαντέλα» στις Σαρδές και «Γιαννάκαρος» στον Κότσινα. Νέοι και ταλαντούχοι chef με εξαιρετικές πρώτες ύλες δημιουργούν μια αξέχαστη γευστική εμπειρία.

Κλείνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την ακούραστη και δημιουργική Άνθεια Κώτση, τον άξιο συνεργάτη της Φίλιππο Γεώργιο Τσιντάβη και το Lemnos Experience.

Μεγάλοι Χορηγοί Επικοινωνίας: Γαστρονόμος Οινοχόος, ΕΡΤ3 Χορηγοί Επικοινωνίας: ΝΟΜΗ, Greek Travel Pages, www.allwinestories.com Τοπικοί Χορηγοί Επικοινωνίας: Λήμνος FM100, Ράδιο Λήμνος Μεγάλος Χορηγός: Aegean Airlines

Χορηγοί: limnos-experience.com – Luxury Holiday Accommodation, Taste Lemnos, Pal, ΙΕΚ Praxis, Ήφαιστος Μεταφορική Υπο την αιγίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Write A Comment

error: Content is protected !!