Όταν μου ζητήθηκε να γράψω για τα κρασιά της Λήμνου, πραγματικά δυσκολεύτηκα. Πώς να τα περιγράψει κάποιος, εάν δεν έχει επισκεφτεί έστω και μια φορά την Αμπελόεσσα Λήμνο; Μια αναζήτηση στη βιβλιοθήκη μπορεί να δώσει λύσεις μέσα από τo «The wines of Greece”, του ΜW Κωνσταντίνου Λαζαράκη, «Ελληνική Οινογνωσία του καθηγητή οινολογίας  Αργύρη Τσακίρη, ή  το «Taste Lemnos, the book» των Αλέξανδρου Παπανδρέου chef και Αλέξανδρου Αλεξάνδρου, ιδρυτή του Taste Lemnos. Μα στη δική μου περίπτωση τα πράγματα ήταν πιο απλά. Θύμισες και γεύσεις που έρχονται και επανέρχονται και δεν σβήνουν. Ένα ζεστό μεσημέρι πίνοντας ένα ποτήρι κρύο Μοσχάτο Αλεξανδρείας στο Ρωμέικο Γιαλό με τα θαλασσινά έτοιμα για σερβίρισμα, ένα ροζέ από Λημνιό στον όρμο του Κότσινα, στο Μούνδρο ή στη Νέα Κούταλη περιμένοντας καρτερικά να βγει το ριζότο θαλασσινών. Ή πάλι παίζοντας κρυφτό με το ατίθασο αγριοκούνελο στον Άγιο Δημήτριο. Κι όταν πια η αλμύρα μας είχε κουράσει, ένα ποτήρι κόκκινο Λημνιό έρχεται να παντρέψει τη γεύση και τη μνήμη στις Σαρδές και την Τσιμάνδρια, πάνω σε ένα κόκκορα με φλωμάρια.  Ο ήλιος γέρνει και πλησιάζει η αστροφεγγιά… Το αχνό φως  δίνει στη θέα του κάστρου της Μύρινας, μια νέα λάμψη, και σίγουρα δεν υπάρχει κρασί καλύτερο να πιεις, από ένα γλυκό ή αφρώδες της Λήμνου.

Ξεκινώντας κανείς την περιήγηση στα αμπελοτόπια της Λήμνου πρέπει να σταθεί σε τέσσερα βασικά πλεονεκτήματα που διαθέτει οινικά το νησί: τη μοναδικότητα των ποικιλιών, τo μικροκλίμα, τα ηφαιστειογενή εδάφη και τις μικρές στρεμματικές αποδόσεις  που δίνουν ξηρά και γλυκά κρασιά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π). Πίσω όμως από τα προϊόντα βρίσκονται οι παραγωγοί γεωργοί, οι οινολόγοι και οι οινοποιοί που συνδυάζουν τις παραδοσιακές  τεχνικές, με τις σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας της αμπέλου.

Έτσι από το 1937 ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Λήμνου – Η Ένωση, υπό το brand name: «Limnos Wines», και έχοντας ως πρώτες ύλες την ερυθρή ποικιλία του Λημνιού και τη λευκή ποικιλία του Μοσχάτου Αλεξανδρείας, συνεχίζει την αρχαία παράδοση του νησιού στην παραγωγή εκλεκτού και γνήσιου οίνου. Τα «Limnos Wines» αποτελούν παραδοσιακά κρασιά-ταυτότητα του τόπου, με το κοινό να τα αναζητά ονομαστικά. Ετικέτες όπως το «Λήμνος Λευκό Ξηρό ΠΟΠ», με ευχάριστη οξύτητα που ισορροπεί με αρώματα ανθέων, έντονη παρουσία λευκού τριαντάφυλλου και γιασεμιού, με λεμονάτη επίγευση. Το «Άρωμα Λήμνου, Λευκό ξηρό Βιολογικό ΠΟΠ» με έντονο φρουτώδες άρωμα σε φόντο λουλουδιών, αρμονική σύνθεση στο στόμα και μαλακή επίγευση. Το «Άρωμα Οίνου Δρύινος» βανιλάτο με μοναδική φινέτσα και γοητευτική λιπαρότητα. Φυσικά το «Μοσχάτο Λήμνου Λευκό Γλυκό ΠΟΠ»,  με κομψά αρώματα νερατζιού, γλυκού βερύκοκου, μελιού, με μακρά επίγευση και καλή διάρκεια. Το «Λημνιό» το μονοποικιλιακό αυτό κρασί με φωτεινό κόκκινο χρώμα και αρώματα φρούτων του δάσους. Αυτά τα προϊόντα έχουν παρουσία στην ελληνική αγορά οίνου άνω των 25 ετών, ενώ νέα καινοτόμα προϊόντα, όπως η συσκευασία pouch, έχουν αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές κι έχουν ήδη αποκτήσει το δικό τους κοινό. Η ποιότητα των κρασιών επιβεβαιώνεται και από τις βραβεύσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς οίνου (Alliances du Monde® International Wine & Barrel Competition) καθώς και σε διαγωνισμούς  για το packaging και design,  με νέα καινοτόμα προϊόντα. Το ιδιόκτητο οινοποιείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού καλύπτει συνολική επιφάνεια 3500 m² και βρίσκεται στη Μύρινα, σε μια έκταση 10 στρεμμάτων στο  Λιμάνι του Αγίου Νικολάου.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο νησί και σε απόσταση λίγων χλμ. από την πρωτεύουσα του νησιού, στην περιοχή Μυραμπέλια, συναντούμε το επισκέψιμο οινοποιείο – αποσταγμα-τοποιείο «Limnos Organic Wines». Οι  παραγωγοί Γιάννης Σαββόγλου και  Παντελής Τσιβόλας παράγουν κρασιά υψηλής ποιότητας, αποκλειστικά από σταφύλια βιολογικής γεωργίας, φιλοδοξώντας να αποτελούν διαχρονικά, έναν ακόμη άξιο πρεσβευτή του νησιού. Η παραγωγή των οίνων ελέγχεται και πιστοποιείται από τον Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων Δ.Η.Ω. Τα 200 στρέμματα ιδιόκτητα και συνεργαζόμενων αμπελουργών βρίσκονται εντός της αμπελουργικής ζώνης του Αγίου Δημητρίου, Κάσπακα, Σαρδών, Δάφνης, Πλάκας και Κοντοπουλίου. Χαρακτηριστικά προϊόντα είναι: ο λευκός ξηρός οίνος «Λήμνος Αμπελόεσσα» από πρόρωγο Μοσχάτου Αλεξανδρείας, πλούσιος σε αρώματα λουλουδιών και απαλή γεύση. Η εύστοχη ετικέτα «Ταξίδι στη Λήμνο» σε παρασέρνει σ’ ένα ταξίδι αρωμάτων και γεύσεων. Ιδανικό ταίριασμα με θαλασσινά και ψάρια στη σχάρα.

Ο «ΒΙΟ Λήμνος» από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας Μοσχάτου Αλεξανδρείας, είναι έντονα αρωματικός έχοντας  μακρά επίγευση. Στα κόκκινα αξίζει να σταθούμε στην ετικέτα «Θόας», ένα blend με Λημνιό και Cabernet Sauvignon, ιδανικό ταίριασμα με το μελίχλωρο τυρί της Λήμνου, με αλλαντικά και κρέατα στη σχάρα. Στα επιδόρπια κρασιά το «La Terra Grand Cru» συναγωνίζεται επάξια τα γαλλικά vins de liqueur.

Ο συνδυασμός δύο ποικιλιών του Μοσχάτου Αλεξανδρείας και του Λημνιού δίνει κομψά ροζέ κρασιά, δροσερά με έντονα αρώματα τριαντάφυλλου. Ένα τέτοιο κρασί είναι το «Ρόδον». Από τη φαρέτρα του οινοποιείου δεν λείπουν οι φυσαλίδες, με δύο κρασιά ημίγλυκα, ημιαφρώδη, «Μoscato Bianco» και «Moscato Rosato», από Μοσχάτο Αλεξανδρείας και στο δεύτερο συνδυαστικά με το Λημνιό, έτοιμα να χαρίσουν στιγμές χαλάρωσης και κεφιού.

Ακολουθώντας την επαρχιακή οδό Μύρινας – Μούδρου φτάνουμε στο κέντρο της αμπελουργικής ζώνης του Αγίου Δημητρίου. Στη θέση Κουρούνι εδρεύει το οινοποιείο του «Γκαράλη», όπου οινοποιούνται και εμφιαλώνονται με αφοσίωση και μεράκι, οίνοι υψηλής ποιότητας από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας. Ιδρυτής ο Μανώλης Γκαράλης. Το λευκό και πολυβραβευμένο «Μοσχάτο Αλεξανδρείας» οινοποιείται με λίγες παρεμβάσεις και ελάχιστο θειώδες. Είναι ένα κρασί με ευχάριστη οξύτητα που ισορροπεί με αρώματα ανθέων, τριαντάφυλλου και γιασεμιού. Ένα κρασί που εντυπωσιάζει είναι το φυσικό ξηρό κρασί «Terra Ambera», με τυπικό άρωμα Μοσχάτου, ελαφριές οξειδωτικές αποχρώσεις, ισορροπημένο και στρογγυλό. Αποτελεί το πλέον εξαγώγιμο προϊόν του οινοποιείου στις ΗΠΑ. Επίσης μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τη «Salome», ένα βιολογικό επιδόρπιο κρασί από αποξηραμένα στο ήλιο σταφύλια Μοσχάτου Αλεξανδρείας, με αρώματα εσπεριδοειδών και μελιού.

Η περιήγηση στους Λημνιούς αμπελώνες φτάνει στην αμπελουργική  ζώνη του Καρπασίου. Εκεί βρίσκεται το οινοποιείο της οικογένειας «Χατζηγεωργίου» που ενσωματώνει την παράδοση της ποιότητας και την τέχνη της δημιουργίας. Είναι το πρώτο μεγάλο ιδιωτικό οινοποιείο της Λήμνου. Ιδρυτής ο Πέτρος Χατζηγεωργίου, τολμηρός και πρωτοπόρος οινοποιός, που μαζί με τα παιδιά του Πωλίνα, Θέμη και Λεωνίδα, με έμφαση στην ποιότητα και την αποτύπωση των χαρακτηριστικών της ποικιλίας Μοσχάτο Αλεξανδρείας έφτασε να παρουσιάσει  νέα και καινοτόμα προϊόντα.  Έτσι παρήχθη το 2012 για πρώτη φορά το «Moscato di Ifestia», ένα καλοφτιαγμένο ημιαφρώδες κρασί, τομή στα οινικά πράγματα της Λήμνου. Με πλούσια κομψή γλυκύτητα και τέλεια ισορροπία. Αρώματα φρεσκοτρυγημένου Μοσχάτου Αλεξανδρείας μέσα από δροσιστικές φυσαλίδες. Η αρχή όμως είχε γίνει με το κρασί «Λήμνια Γη» έναν κομψό λευκό οίνο, που ξεχωρίζει για τα φρουτώδη αρώματα σε ανθικό φόντο. Το κτήμα Χατζηγεωργίου διαθέτει στην κατηγορία premium το λευκό κρασί «Λαγοπάτι» (CRU) από 100% Μοσχάτο Αλεξανδρείας με τα  χαρακτηριστικά αρώματα της ποικιλίας και στιβαρή οξύτητα. Σε bubbly έκδοση έρχεται και το εντυπωσιακό «Λαγοπάτι brut». Αφρώδες ξηρό κρασί με έντονα αρώματα ροδάκινου και βερίκοκου, έτοιμο να γοητεύσει τον κάθε οινόφιλο και μη. Ανάμεσα στο ξηρό και το ημίξηρο ταλαντεύεται το νέο κρασί του κτήματος, το «Roga Roga». Από τα γλυκά κρασιά του κτήματος πρέπει να σταθούμε στο «Μοσχάτο Λήμνου Grand Cru». Προέρχεται από υπερώριμα σταφύλια που έχουν λιαστεί. Μεστή γεύση και πληθωρικά αρώματα.

Με κορωνίδα την ετικέτα «Ηφαίστου Γνώση» το κτήμα Χατζηγεωργίου μπαίνει στην κατηγορία value for money. Ένα πολύ ιδιαίτερο και προσεκτικά οινοποιημένο κρασί από υπερώριμο Μοσχάτο, το οποίο έχει παλαιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε δρύινα βαρέλια, με βαθύ κόκκινο χρώμα και αρώματα μελιού, βανίλιας και αποξηραμένου φρούτου. Πίνεται μόνο του ως λικέρ αλλά συνοδεύει άριστα παλαιωμένα κίτρινα τυριά, καθώς και γλυκά με βάση την καραμέλα και τη σοκολάτα.

Στο κτήμα λειτουργεί ξενώνας και πλήρες εξοπλισμένο εστιατόριο, για να έχει ο επισκέπτης την πλέον ολοκληρωμένη εμπειρία στον οινοτουρισμό.

Ρωτήσαμε τον κ. Χατζηγεωργίου για την σπουδαιότητα του γαστρονομικού και οινικού φεστιβάλ «Lemnos Philema».

Το «Lemnos Philema» είναι ένας θεσμός  που καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια στο νησί μας. Δίνει σε όλους εμάς, τους παραγωγούς και τους επιχειρηματίες του τόπου, την ευκαιρία της παρουσίασης των τοπικών προϊόντων μας και την άμεση επαφή και γνωριμία με τους επισκέπτες του νησιού μας. Η ανάδειξη της γαστρονομίας και της οινοποιίας στην Λήμνο μέσω του θεσμού είναι εξαιρετικά σημαντική για όλους μας. Η γη, το έδαφος, οι τοπικές  ποικιλίες, το τελικό προϊόν και οι παραδόσεις του τόπου μας είναι ο καθρέφτης του κάθε κατοίκου του νησιού και αυτό ακριβώς είναι που μέσα από το «Lemnos Philema» στοχεύουμε όλοι μας, να έρθουν σε επαφή όλοι οι επισκέπτες με την μοναδικότητα του τόπου μας.

Κάθε χρόνο το «Lemnos Philema» εκπροσωπεί επάξια το στόχο αυτό, με σεβασμό και ιδιαίτερη φιλοξενία, με μοναδικά events και άψογη οργάνωση. Γι αυτό, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, το «Κτήμα Χατζηγεωργίου» θα βρίσκεται στο καθιερωμένο ραντεβού της προβολής της Λημνίας Γης και των προϊόντων της, με ιδιαίτερη χαρά και τιμή.

Write A Comment

error: Content is protected !!