Η Στροφιλιά έχει ιδιόκτητους και συνεργαζόμενους αμπελώνες, σε τρεις κυρίως περιοχές: στην Ανάβυσσο Αττικής, όπου είναι η ιστορική της έδρα και το πρώτο της οινοποιείο. στον Ασπρόκαμπο Νεμέας, όπου και έχει εγκαταστήσει από το 2000 το δεύτερό της οινοποιείο και στη Μαμουσιά Αιγιαλείας.

Σε περισσότερα από 100στρ. από τους παραπάνω αμπελώνες, εφαρμόζεται πια η διαμόρφωση του βλαστικού τείχους σε σύστημα ΛΥΡΑΣ. Τη λύση αυτή έχουν προτείνει από τη δεκαετία του ’90, ως την ποιοτικά βέλτιστη για τα εύκρατα κλίματα, ο Γάλλος καθηγητής CARBONNEAU, αλλά και ο Αυστραλός SMART.

Ο Αχιλλέας Λαμψίδης έκανε εκτεταμένους πειραματισμούς από το 2002 στην Αρχ. Νεμέα, στον Ασπρόκαμπο, και στο Ψάρι, θέλοντας να βρει πρωτίστως λύση στην υπερβολική ζωηρότητα των αμπελιών στη Νεμέα. Η εφαρμογή του συστήματος διαμόρφωσης σε ΛΥΡΑ στην πράξη, έδειξε βέλτιστο έλεγχο της ζωηρότητας των φυτών, με μείωση κατά 50% του μέσου μεγέθους του τσαμπιού, χωρίς αύξηση της συνολικής παραγωγής ανά στρέμμα.

Η προκύπτουσα βελτίωση της βιολογικής ισορροπίας του φυτού, λόγω και της κατά 50% αύξησης τής εκτεθειμένης στον ήλιο επιφάνειας του βλαστικού τείχους ανά κιλό σταφυλιού, έχει αντίστοιχη εξαιρετικά θετική επίδραση και στην ποιότητα των παραγόμενων οίνων. Φυσικά, η υιοθέτηση του συστήματος και σε άλλα αμπελοτόπια, απαιτεί την επιστημονική αξιολόγηση των δεδομένων που η Στροφιλιά διαθέτει και την πειραματική εφαρμογή με επιστημονική καθοδήγηση. 

Γευστική Δοκιμή

 Σπάνιες Γαίες, Ταμπούρι 2017
Cabernet Franc 100%
Προζυμωτική κρυοεκχύλιση μικρής διάρκειας. Αλκοολική ζύμωση με επιλεγμένα στελέχη ζυμομυκήτων, σε θερμοκρασίες έως 25oC. Ωρίμαση του οίνου για 9 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια των 225lt. Εμφιαλώθηκε αφιλτράριστος. Διαμόρφωση βλαστικού τείχους σύμφωνα με το σύστημα LYRA.

Κτήμα Στροφιλιά Σταυροδρόμι 2017
Αγιωργίτικο 70%, Syrah 30%
Συνοινοποίηση των δύο ποικιλιών. Προζυμωτική κρυοεκχύλιση μικρής διάρκειας. Αλκοολική ζύμωση με επιλεγμένα στελέχη ζυμομυκήτων, σε θερμοκρασίες έως 25oC. Ωρίμαση του οίνου για 10 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια των 225lt.
Διαμόρφωση βλαστικού τείχους σύμφωνα με το σύστημα LYRA.

Σπάνιες Γαίες, Γαλάρι 2019
60% Αγιωργίτικο, 20% Petit Verdot, 20% Tannat
ΔΕIΓΜΑ φρέσκου οίνου από δεξαμενή οινοποιείου Ασπροκάμπου .

Σπάνιες Γαίες, Γαλάρι 2018
60% Αγιωργίτικο, 20% Petit Verdot, 20% Tannat.
Συνοινοποίηση των διαφορετικών ποικιλιών, με προζυμωτική κρυοεκχύλιση στον σταφυλοπολτό, ακολουθούμενη από αλκοολική ζύμωση με επιλεγμένους ζυμομύκητες και εκχύλιση σε μέσες θερμοκρασίες. Βρίσκεται εδώ και 8 μήνες σε βαρέλια 225 λίτρων, από γαλλική δρυ. Δεν έχει εμφιαλωθεί ακόμα.
Διαμόρφωση βλαστικού τείχους σύμφωνα με το σύστημα LYRA.

Σπάνιες Γαίες, Γαλάρι 2017
60% Αγιωργίτικο, 20% Petit Verdot, 20% Tannat.
Συνοινοποίηση των διαφορετικών ποικιλιών, με προζυμωτική κρυοεκχύλιση στο σταφυλοπολτό, ακολουθούμενη από αλκοολική ζύμωση με επιλεγμένους ζυμομύκητες και εκχύλιση σε μέσες θερμοκρασίες. Ωρίμανση του οίνου σε βαρέλια 225 λίτρων για 7 μήνες, από γαλλική δρυ. Εμφιαλώθηκε αφιλτράριστος.
Διαμόρφωση βλαστικού τείχους σύμφωνα με το σύστημα LYRA.

Write A Comment

error: Content is protected !!