Ως αποτέλεσμα των ενεργειών του σκοπελίτη συμβούλου εστίασης και γαστρονομίας κ. Βαγγέλη Μπελτζενίτη, ήταν η στριφτή πίτα Σκοπέλου να βρεθεί στην press conference του 1ο Παγκόσμιου Συνεδρίου Ελληνικής Γαστρονομίας. Από τη στιγμή που ‘’συστηθήκαμε’’ με το προϊόν σήμα κατατεθέν αυτού του πανέμορφου νησιού, ήταν δεδομένο ότι έπρεπε να γνωρίσουμε και το δημιουργό και έναν εκ των εμπνευστών της Spora Foods, τον κ. Γιάννη Ζέρβα. O ίδιος μας λέει:

Κατάγομαι από τη Σκόπελο, την αρχαία Πεπάρηθο, ένα καταπράσινο νησί των Σποράδων με πλούσια χλωρίδα, γαλαζοπράσινα νερά, μακραίωνη ιστορία, πολιτισμό, παραδόσεις, εξαιρετικά προϊόντα και αναλλοίωτες γεύσεις. Ζώντας σε ένα τέτοιο περιβάλλον από πολύ μικρός παρατηρούσα τους κατοίκους να δίνουν καθημερινά τη μάχη της επιβίωσης, αλλά και της παραγωγής διαφόρων προϊόντων που απλόχερα τους έδινε η φύση του νησιού.

Μου άρεσε πάρα πολύ η διαδικασία της παραγωγής και της μεταποίησης. Όταν έβλεπα κάποια προϊόντα όπως το δαμάσκηνο, το μέλι, το λάδι, τα τυροκομικά, αμέσως μου δημιουργείτο το ερώτημα πώς μπορεί να φτιαχτεί και να διαφοροποιηθεί ένα τοπικό προϊόν, ώστε αυτό να αποτελέσει το γαστρονομικό πρεσβευτή του τόπου μας.

Η ιδέα για την παραγωγή σκοπελίτικων πιτών πώς ξεκίνησε;

Με το μπατζανάκη μου, το Νίκο Κοκόλη, κάναμε  συζητήσεις για επιχειρηματικές δραστηριότητες. Στο επίκεντρο ήταν πάντα η ανάδειξη της τοπικής, παραδοσιακής παραγωγής. Ο ίδιος δραστηριοποιείτο για πολλά χρόνια στο χώρο των πωλήσεων. Το 2013 τον επισκέφτηκα στη Χίο, όπου συναντήσαμε τοπικούς παραγωγούς στις οικοτεχνίες που διατηρούσαν και γευτήκαμε τα προϊόντα τους. Προσωπικά διαπίστωσα ότι υπήρχαν μικρές επιχειρήσεις οι οποίες έφτιαχναν ποιοτικά προϊόντα, χωρίς όμως την δυναμική να τα προωθήσουν σωστά. Δεν αρκεί μόνο να έχεις ποιοτικές πρώτες ύλες και ποιοτική παραγωγή. Πρέπει να ασχοληθείς σοβαρά με τη συσκευασία και με τη διανομή του προϊόντος σου.

Αποφασίσαμε, λοιπόν, να παράγουμε τις γνωστές σκοπελίτικες πίτες χρησιμοποιώντας αυθεντικές σκοπελίτικες συνταγές, ποιοτικές πρώτες ύλες, τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, αλλά και  σωστή συσκευασία. Συσκευασία που να προστατεύει το προϊόν και να κερδίζει τον καταναλωτή.

Έτσι το 2014 ιδρύσαμε την εταιρεία Spora Foods. Ξεκινήσαμε πρώτα με την κατασκευή του εργαστήριου μας, δύο χιλιόμετρα έξω από τη Χώρα Σκοπέλου, στη διαδρομή προς το Στάφυλο, σε μια κατάφυτη περιοχή μέσα στη φύση και τον καθαρό αέρα. Μια καθετοποιημένη μονάδα με δυνατότητα παραγωγής με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας της Ε.Ε. και σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα πιστοποίησης και ασφάλειας τροφίμων.

Το πρώτο προϊόν που εντάξαμε στην παραγωγή ήταν η σκοπελίτικη τυρόπιτα από τυρί τύπου «κατίκι» που παράγεται στο νησί. Σύμμαχός μας η μεγάλη παράδοση στην κτηνοτροφία του νησιού. Στη Σκόπελο συναντάται μία φυλή αιγών που δεν υπάρχει σε κανένα άλλο μέρος της Ελλάδας με  το γάλα τους  να είναι υψηλής διατροφικής αξίας. Οι πίτες μας είναι ουσιαστικά χειροποίητες. Παρασκευάζονται από εξειδικευμένο προσωπικό με μεγάλη εμπειρία στο χώρο.

Με βάση λοιπόν την παραδοσιακή συνταγή της αυθεντικής σκοπελίτικης τυρόπιτας δημιουργήσαμε και άλλες γεύσεις εφάμιλλης ποιότητας. Έχουμε αυτή την εποχή τοματόπιτα με φρέσκια ντομάτα και κατσικίσιο τυρί, μια γεύση που ταξιδεύει τον ουρανίσκο. Στα προϊόντα περιλαμβάνονται επίσης η σπανακόπιτα από φρέσκο σπανάκι και μυρωδικά και η κρεμμυδόπιτα με τραχανά Σκοπέλου που όπως μας λένε οι πελάτες μας, αν δε φας και το τελευταίο κομμάτι δεν σταματάς. Για τους λάτρεις της γλυκιάς γεύσης φτιάξαμε επίσης μια μπουγάτσα με μαστίχα Χίου και κολοκυθόπιτα με φρέσκια κίτρινη κολοκύθα. Τελευταία ξεκινήσαμε την παραγωγή πιτών ταψιού με γνώμονα τη χρησιμοποίηση πρώτων υλών χαρακτηριστικών των νησιών του Αιγαίου. Η αρχή έγινε με την πίτα με τόνο Αλοννήσου και συνεχίσαμε με την πίτα με γραβιέρα Νάξου. Οι εντυπώσεις και τα σχόλια όσων τις γεύονται είναι ενθουσιώδεις.

Ποιο είναι το όραμά σας και οι στόχοι σας;

Το όραμά μας είναι η Spora Foods να καθιερωθεί στη συνείδηση του καταναλωτή ως μια  εταιρία αυτή που παράγει αγνά και ποιοτικά προϊόντα υψηλής θρεπτικής αξίας.

Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τις αυθεντικές συνταγές από τα νησιά του Αιγαίου και να στηρίξουμε τους παραγωγούς του κάθε νησιού. Ακόμα είναι οι Έλληνες καταναλωτές αλλά και οι τουρίστες να γνωρίσουν καλύτερα τον τόπο μας μέσα από την γαστρονομία του. Στα σχέδιά μας είναι να παράγουμε προϊόντα κατηγορίας premium εντάσσοντας το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο του νησιού μας, το λεγόμενο «παρτέλο». Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια κατηγορία gourmet για τις πίτες μας. Νομίζω πως ουσιαστικά δεν υπάρχει μια τέτοια κατηγορία προϊόντων στην Ελλάδα.. Προσβλέπουμε λοιπόν ότι ο Έλληνας και ξένος καταναλωτής θα εκτιμήσει τους γαστρονομικούς θησαυρούς του νησιού μας.

 κ. Ζέρβα μια καλή όμως πίτα θέλει και την ανάλογη συντροφιά. Ποιο κρασί είναι αυτό που μπορεί να κάνει τον ιδανικό συνδυασμό με τα προϊόντα σας;

Επιτρέψτε μου μια μικρή ιστορική αναδρομή από την οποία φαίνεται ότι η γαστρονομία στη Σκόπελο έχει μακραίωνη ιστορία. Η αμπελουργία έχει παράδοση στο νησί κοντά στα 4.000 χρόνια. Ο πρώτος κάτοικος του νησιού ήταν ο Στάφυλος ένας γιος του θεού Διονύσου. Το σκοπελίτικο κρασί ήταν ο φημισμένος στην αρχαιότητα Πεπαρήθιος οίνος. Ήταν ένα μπρούσκο κρασί το οποίο παραγόταν από χυμό μαύρων σταφυλιών που είχε παραμείνει με τα στέμφυλα για αρκετές μέρες. Έπειτα από την εκχύλιση έμενε στα βαρέλια για επτά χρόνια πριν βγει στην κατανάλωση. Με το εμπόριο οι Πεπαρήθιοι ναυτικοί μετέφεραν με δικά τους πλοία το κρασί στην Αθήνα, την Κόρινθο και το εξωτερικό. Στα λιμάνια του Πόντου και τη Μασσαλία έφθανε ο Πεπερήθιος οίνος για να γίνει blend με τα ξακουστά γαλλικά κρασιά, καθώς υπερτερούσε στο χρώμα. Περίπου πριν 70 χρόνια, η φυλλοξήρα καταστρέφει τα αμπέλια εξαλείφοντας την παραγωγή τους.

Έτσι, δυστυχώς φτάσαμε στο σήμερα, όπου με εξαίρεση τους ντόπιους αγρότες – καλλιεργητές που παράγουν κρασί για δική τους κατανάλωση, αυτός ο τόσο ιστορικός αμπελώνας να μην έχει ‘’εκπρόσωπο’’.

Τα κρασιά που αποτελούν ιδανικό συνδυασμό με τα προϊόντα μας είναι η σημερινή ρετσίνα, αλλά και  κρασιά με οξύτητα, όπως ένα φρέσκο Ασσύρτικο Σαντορίνης ή μια ρομπόλα Κεφαλλονιάς. Να τονίσω επίσης για τους λάτρεις των αποσταγμάτων, την μοναδική ‘’συντροφιά’’ που κάνει στο τσίπουρο.

Write A Comment

error: Content is protected !!